torsdag 29. september 2011

Kven lånar frå kven?

«Til ungdommen» havnar nok i den neste salmeboka til Den norske kyrkje. Dette er noko ein kan meine mykje om, både for og imot. Sjølv har eg ikkje sterke meiningar rundt dette. Eg likar songen svært godt og har sunge han mykje gjennom mange år, men ser argumenta frå dei som ikkje vil ha han inn.

Ein motstandar av å innlemme sangen i salmeboka bommar derimot skikkeleg med argumentasjonen. Eller, kanskje er det berre at den fell grundig gjennom i samanhengen den står i. Argument om at songen kjem frå ein annan tradisjon enn Kyrkja har godt hald i seg, men fagsjef i HEF Bente Sandvig kjem med kritikk som ikkje på nokon måte treff. Ho seier til fritanke.no:

Jeg synes dette blir litt opportunistisk av dem. Dette er en signatursang for oss som alltid synges på humanistisk konfirmasjon. Her bød det seg en mulighet, og kirken grep den. Jeg synes de tar eierskap til noe som ikke tilhører dem. Å bruke sangen i en helt spesiell situasjon som etter 22. juli er greit, men når de tar den inn i salmeboka blir det som å låne noe uten å gi det tilbake
Sandvig trekk sjølv inn humanistisk konfirmasjon, og slår dermed ihel sitt eige argument. For med humanistisk konfirmasjon kan ein verkeleg hevda at HEF «tar eierskap i noe som ikke tilhører dem».

HEF kan sjølvsagt ønske å ha songen for seg sjølv, men då bør dei argumentere betre for seg ein dette. Dei har sjølv tatt eit ord som har ein fleire hundreårig kyrkjeleg tradisjon i Norge og brukt det til sitt eige bruk. Då kan ein ikkje klage på at andre «tar eierskap i noe som ikke tilhører dem».

Kanskje ein heller kan seie at HEF lånte noko utan å levere det attende då dei tok ordet «konfirmasjon», og nå får kyrkja noko att for lånet?

3 kommentarer:

Asbjørn M sa...

Til ungdommen i bytte mot "konfirmasjon"? Dårlig bytte for kirka ;)

Steinar Sneås Skauge sa...

Hehe. Meir arbeid med konfirmasjon enn ein sang, i alle fall.

metron sa...

Det har da alltid vært seremonier i livets forskjellige faser i alle kulturer verden over til alle tider. Kirka har ikke enerett på konfirmasjon, så det kan også HEF kalle sin seremoni. Kristne har til alle tider forsynt seg (rett ut sagt stjålet) av andre kulturer og religioner og gjort det til sitt, så kristne bør feie for egen dør før de kritisererer andre for å låne/stjele fra kristendommen. Vi går jo nå snart inn i den største stjålne tradisjonen av dem alle, jula, den hedenske feiringen som kristne tok og gjorde til sin og som kristne burde ha kalt for kristmesse i stedet for det hedenske betegnelsen jul.

Legg inn en kommentar