onsdag 9. juni 2010

Høyre vil gøyme dei som ikkje passar inn.

Bergen Høyre vil skape tiggarfrie soner i Bergen. Dei vil ikkje at ein skal treffe på tiggarar i enkelte område av Bergen, særleg dei områda der turistane er sentrert. Ynskjet om at det ikkje skal vere tiggarar i Bergen er ikkje noko dei grunngjev med at dei vil hjelpe menneske som er i ein vanskeleg situasjon, nei på nettsidene sine byrjar dei denne saka slik:
Av hensyn til næringslivet, turister, og at bergensere skal ha en god og trygg opplevelse av sommerbyen Bergen, foreslås innskrenkninger i adgangen til å tigge på en rekke områder i Bergen sentrum.
Dette er altså noko som utelukkande er eit tiltak for dei med ressursane. Turistane, næringslivet og dei som har mogelegheiter til å bruke pengar i butikkane i sentrum. Vidare i saken sin seier dei også eksplisitt at tigging er noko som kan "virke hemmende for næringslivet i Bergen sentrum".

Tiggarane sin situasjon oppe i dette vert forsøkt bortforklart med denne bortforklaringa: "Beslutningen om å innskrenke adgangen for tigging i det offentlige rom rokker ikke ved vårt grunnsyn om at alle fortjener medmenneskelighet". Fint og flott med medmenneske, men det verkar ikkje som Høyre tenkjer så veldig mykje på desse medmenneska sine når dei vidare skriv at det å stue vekk dei som ikkje passar inn i glansbiletet av Bergen er "et positivt tiltak for å skape et tryggere, ryddigere og mer positivt sentrumsområde".

Bergen vert ikkje tryggare av å gøyme vekk dei svakaste i samfunnet. Tiggarane får det ikkje betre av at vi gøymer dei vekk. Dei einaste som får det betre er alle oss som får dårleg samvet av tiggarar. Så lenge det eksisterer tigging fortener vi dette dårlege samvetet. Å gøyme vekk tiggarane for at vi som har nok skal kjenne oss betre er djupt umoralsk.

Bergen Høyre gjer seg til talspersonar for eit menneskesyn der ein kan stue vekk dei som ikkje passar inn i det samfunnet ein vil skape. Dei viser inga vilje til å hjelpe for å løyse problemet på ein konstruktiv måte, men er villige til å utelukke menneske dei ser på som plagsame frå samfunnet rundt seg. Dette er tankar vi kjenner att frå kriminaliseringa av sexkjøp som vart grunngjeve på akkurat same måte. Ikkje med tanke på dei prostituerte, men med tanke på alle som kjente det ubehageleg å vere vitne til fattigdomen i samfunnet. Det menneskesynet som kjem til uttrykk i slike lover og forslag er skremande.

Eg vil ikkje ha eit samfunn der vi gøymer vekk dei som har det vondt fordi dei ikkje passar inn i glansbiletet av det perfekte Norge. Fatigdom i Norge er eit problem vi må løyse, ikkje feie under teppet. Dei menneska dette gjeld treng hjelp og støtte og dei treng at vi ser dei. Det skuldar vi også å gje dei, som deira medmenneske. Dei er ikkje søppel som kan ryddast vekk frå gata, men menneske som har krav på hjelp og omsorg frå samfunnet rundt seg. At Bergen Høyre meiner profitten til næringslivet er viktigare enn liva til dei fattige i byen er skremande!

Biletet er henta frå Wikimedia Commons.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar