onsdag 3. april 2013

Uhaldbart av landbruksministeren!

Kan desse auga seie nei? Tydlegvis, for Whites trefrosk
vert nok ikkje lov i Norge.
Bilete frå Wikimedia Commons.
I dag kom beskjeden eg, og mange med meg, har frykta. Landruksministeren køyrer over ekspertar og trumfar gjennom eit vedtak på tvers av alle anbefalingar. Trygve Slagsvold Vedum blokkerer legalisering av herptil som husdyr i Norge.

Dette er ei trist avgjerdsle, og ser ein på argumentasjonen til landbruksministeren, heng ikkje avgjerdsla på greip. Lat oss ta for oss det han seier i VG:
Vi sier nei til at folk skal kunne ha slanger og krypdyr i norske hjem. Det er ikke naturlig med slanger i Norge
Er det ikkje naturleg med slangar i Norge? Kva då med hoggomen? Eller slettsnoken? Eller buormen? Ser Senterpartiet på desse slangeartane på same måte som dei ser på ulven, altså som noko ein bør utrydde frå norsk fauna? Vidare kan ein spørje om det er naturleg med marsvin i Norge? Eller kva med gullfisk, chihuahua, ørkenrotte, papegøye eller esel? Ikkje dyr ein finn naturleg her, men like fullt dyr som er heilt lovlege som husdyr i Norge.
Det krever stor faglig dyktighet å se hvordan en slange har det. Slanger er ikke som hunder og katter som knytter seg til sin eier. De viser ikke tydelige tegn til stress og frykt
Melkesnoken må finne seg i å vere ulovleg i Norge.
Bilete frå Wikimedia Commons.
Dette er i tråd med det Vitenskapskommiteen for mattrygghet også sa i sin rapport, og noko det kan verke som Norsk herpetologisk forening har tatt hensyn til i sitt framlegg til kva artar ein burde legalisere. Dei skriv i si høyringuttaling: «I privat hold kan noen arter gi en positiv respons på kontakt med mennesker, men da gjerne knyttet til fôringssituasjoner eller søken etter varme. Mange herptiler vil oppleve håndtering som en stressituasjon i større eller mindre grad. Da nybegynnere ofte har et ønske om å kunne håndtere dyret, har vi valgt reptiler som stresses lite ved håndtering.», altså at desse dyra kan gje uttrykk for korleis dei har det, og at ein har lagt vekt på dette i val av artar. Samstundes er det naturleg å samanlikne med lovlege dyr. Kor lett er det å sjå om ein edderkopp er stressa? Eller ein akvariefisk? Kvifor skal ein ha strengare krav for slangar enn for andre dyr?
Vedum sier hensynet til dyrevelferden har vært viktigst når han nå sier nei
Også leopardgekkoen er forbode.
Bilete frå Wikimedia Commons.
Departementet Slagsvold Vedum leier har gjeve Mattilsynet i oppgåve å utgreie denne saka. Dei skriv i sin konklusjon: «Fordi dyrene er ulovlige, blir de sjelden tatt med til veterinær, og sykdom hos dyrene får ingen diagnose eller forsvarlig behandling. Mattilsynet beslaglegger jevnlig slike dyr, som må avlives selv om de ofte er friske og velholdte. Mattilsynets vurdering er at det vil være viktig for velferden til disse dyrene at hold av noen utvalgte arter gjøres lovlig.» Nettopp dyrevelferd vert trekt fram som eit viktig argument for legalisering.

Det er ikkje meir enn rundt eit halvt år sidan Slagsvold Vedum overkøyrde ein liknande uttale frå det same Mattilsynet. Då var det sirkuselefantar. Mattilsynet, saman med alle andre ekspertgrupper, sa at bruk av sirkuselefantar streid mot dyrevelferda. Mattilsynet sa mellom anna at livet elefantane har «tilfredsstiller ikke elefantens behov for fri bevegelse og sosial kontakt». Dette var ikkje nok for landbruksministeren, som trumfa gjennom at dette framleis skulle vere lov. Korleis kan han argumentere med dyrevelferd når ekspertane seier at hald av herptil bør bli lov på grunn av dyrevelferd og han tillet elefantar i sirkus, der ekspertisen hevdar dette er i strid med dyrevelferda? Dyrlege Monica Hegglund seier det bra om hereptilhald: «Et forbud begrenser neppe antallet reptiler og amfibier i vesentlig grad; men det reduserer deres mulighet til et dyrevernmessig forsvarlig liv» Det heile vert endå grellare når vi veit at den samme landbruksministeren, som noko av det første han gjorde i posten, sa at han «mener at pelsdyrnæringen tar dyrevelferd seriøst» og slår fast at Senterpartiet vil at denne næringa skal få fortsette verksemda si. Mangelen på logikk er skrikande.

Forbodet mot hald av amfibium og reptil i Norge er noko der kun Island held oss med selskap i Europa. Er det verkeleg slik at det som fungerer heilt fint i Sverige, Danmark, Finland, England, Tyskland og andre land med liknande klima, fauna og samfunn som Norge ikkje skal kunne fungere her? Og kvifor er det lov med eksotiske dyr så lenge dei har pels, fjær eller finnar, men så snart dei er kaldblodige er det forbode? Denne lova må endrast snarast. Trygve Slagsvold Vedum har ein mogelegheit til å gjere noko med dette, men det ser ikkje ut som om han har tenkt å late fornufta vinne. Desverre.

Det er snart val. Om lukka og fornufta er med oss har ikkje Senterpartiet så mykje dei skulle seie etter valet.
Perlefirfirsla er utruleg vakker, men likevel forbode.
Biletet er frå Wikimedia Commons.

35 kommentarer:

Anonym sa...

Utrolig mange gode poeng her. La oss håpe at opposisjonen tar tak i denne arrogansen som utvises gang på gang av denne karen.
Det er utredet mer enn godt nok at dette totalforbudet er urimelig og avleggs fra et vitenskapelig syn.
Kampen er uansett ikke over!

Magne D. Antonsen sa...

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

Anonym sa...

Endelig noe positivt fra dette politikerholdet!

Vi har nok av historier om slanger og alskens kryp som forviller seg inn i kloakkrør eller andre steder de kan komme seg gjennom, for så å dukke opp på badet hos naboen. Det er noen som også på død og liv skal ha de giftige variantene, både slanger og edderkopper, jo større og mer hårete, jo bedre. Folk flest aner ikke hva som er giftig og ikke.

Skal alle vi andre som enten er livredde for disse dyrene, eller bare synes de er aldeles motbydelig ekle, måtte lide for at noen svært få (men svært høylytte) som er innenfor dette usedvanlig smale og sekteriske interessefeltet - skal få skrike seg til å få det som de vil?

Det er et helvetes styr å få en ubuden melkesnok inn i leiligheten sin. Hele familien hysterisk på tuppa, man ringer politi (som har nok av annet å gjøre) og skadedyrbekjempere (som koster skjorta) for å bli kvitt dette utysket. Jeg lover dere - jeg slår det paddeflatt hvis jeg kommer over det - og jeg gir en god dag i hvor mye krypet har kostet.

Dere får heller flytte til et land hvor disse krypene lever i sitt naturlige habitat i stedet for å plage oss andre som ikke har disse tilbøyelighetene.

Og man kan si hva man vil - Perlefirfisla er ikke "utruleg vakker" - den er helt motbydelig!

Dette er enda et eksempel på at bare man skriker høyt nok om "blodig urettferdighet" her i landet, så får man spalteplass - da spiller det liksom ingen rolle at 90% (ja, jeg tipper) er like bestemt i mot og at disse virkelig vil plages av at disse dyrene får slippe løs i vårt samfunn.

Det er faktisk utrolig egoistisk. Det er ikke dere som er ofre her, så ikke lat som det.

Rolf Kristoffersen sa...

Anonym, du er skikkelig tøff som står frem som nettopp anonym. Tror muligens du er fra Sandefjord? Jeg har blitt bitt av en hund og er følgelig litt redd for hunder, nesten uansett type, men dette er det helt lovelig å gå med i byen i parken i skogen og gjerne uten bånd. Kommer en bikkje mot meg uten bånd så kan jeg kanskje slå den ihjel? Tror ikke du vil se mange øgler eller slanger på nevnte steder. Jeg tipper at kanskje 2 % er hysterisk redd for reptiler, du må være den eneste jeg vet om som ikke liker disse dyra, pass deg for skogen nå om våren for der lurer det både hoggorm, buorm, slettsnok og den sleipe stålormen som er en liten øgle, dritstygge og livsfarlige. God sommer.

Anonym sa...

Kjære Rolf Kristoffersen (hvis det nå er det du heter, da).

Jeg har egentlig ikke behov for å være så veldig tøff. Jeg er tøff nok og skrev nok kommentaren vel så mye på vegne av andre som meg selv.

Selv om jeg av forskjellige grunner ønsker å være anonym i slike kommentarfelt, så skriver jeg saklig, men sikkert relativt tydelig - og kommer ikke med nedsettende karakteristikker av andre som måtte ha annen oppfatning i den aktuelle saken enn meg selv.

Skriver man saklig, tar ballen og ikke mannen, kan man gjerne være anonym, etter min mening. Det er vel debatten som er interessant - ikke hva jeg heter? Dessuten kan noen ha gode grunner for å være anonym på slike steder.

Hvis du i fullt alvor tror at det kun er 2% som er redde for slike dyr, så tror jeg vi lever i hver vår verden. Og hvis jeg er den eneste du vet som ikke liker disse dyrene, så.... ja..... hva skal man si?

Jeg innestår fortsatt for hvert ord jeg skrev.

Jeg er ikke fra Sandefjord. Hvorfor i all verden trodde du det? Kanskje det er der du traff den ene som heller ikke liker disse dyrene? (Eller som turte å ikke bare være høflig positiv.)

Hilsen Anonym, Bærum.

Anonym sa...

Tilsvarende de som er redd hunder, kyr, marsvin eller svære pappegøyer er løsningen på dette hva reptiler angår like enkel. La vær å oppsøk de.

At du vil få en slange krypende opp kloakken din er vel omtrent like sannsylig som at bikja til naboen min kommer trillende ned pipa mi.

Dette er et Ikke argument av rang, som i tilfelle er på kanten til kollektiv avstraffelse.

Syns også Vedumen står for en standar "bondsk" holdning når han tar til ord for at nåværende reptileiere " bare skal stikke å få dyra sine avlivet". Sier litt om hvor lett Vedum tar dette med kjæledyr og deres verd, når de som sådan ikke kan omsette i kroner og øre.

Det er jo en falitterklæring å bruke dyrevelferd som et nei argument i denne saken, for så å ta til orde For pelsdyrnæringen. Riktignok er det sikkert riktig at det er rimelig greit å se på beinløse rever at de ikke har det godt...

Anonym sa...

Håper folk stryker Vedum under neste valg... uttalelsene hans er på trynet. Dyrevond mann, som bryr seg ikke så lenge han selv har det godt.

Anonym sa...

SVINERI

Anonym sa...

slangar og anna SVINERI

Anonym sa...

"Og man kan si hva man vil - Perlefirfisla er ikke "utruleg vakker" - den er helt motbydelig!"

Synes selv Toyota Prius er Svært motbydelig, men klarer da likevel å respektere at noen havner i uløkka, og ender opp med en.

Lukas Lorentzen sa...

Helt enig, Steinar! Selv om denne saken kanskje ikke er så viktig i makropolitisk sammenheng, er den en av altfor mange forbud og reguleringer. Hvorfor skal staten blande seg i alt, og la sentralstyring ta helt over? For meg er det helt ufattelig at hva en eller annen politiker langt vekke fra mitt hjemsted mener og sier skal forhindre meg fra å ha det kjæledyret jeg vil. Mer vitenskapelig grunnlag må fremlegges. Hvis han her er i mot herptiler så kan han vel si så og la være å ha et slikt kjæledyr. Men det bør da vel ikke gå utover alle herptilentusiaster over hele landet?! Idioti.

Rolf Kristoffersen sa...

Hei anonym Bærum,Jada navnet mitt er riktig, bor på Nøtterøy. jeg synes egentlig du skriver litt usakelig, du får nok bare innse at andre har et annet syn på reptilhold enn deg selv. Grunnen til at jeg trodde du var fra Sandefjord er at i høst så var det nettopp en familie der som fikk en melkesnok inn på badet sitt. Jeg tilbød meg å hjelpe via Sandefjord blad.
Til en annen anonym, det er ikke så lett å unngå bikkjer hvis man liker å ferdes ute.
Litt gjensidig respekt er vel bare bra, noen liker dattern og noen liker faderen, ikke døm dem.

Anonym sa...

Sant sant

Og fak deg anonym!!!!!!

Anonym sa...

En av få ting mannen har gjort riktig det rette for dyra.
De fleste reptiler er instinktivt redde for mennesker og da er det stygt og tvinge dem til og leve med oss i de fleste tilfeller.
Det stresset noen av disse reptilene blir utsatt for er og regna som ren tortur.
Dyreplageri er er drøy pris for en fascinasjon av
reptiler.

Kari Normann sa...

En ting dere sinteste her i tråden glemmer er hvor vanskelig det er å ha kjæledyr når man har allergier.
"Mamma hvorfor kan ikke vi få en hund?"
Spør minsten titt og stadig, selv om han nok innerst inne vet han aldri kan ha hund fordi han blr syk av dem.
Skilpadder kan man jo få seg, men mye selskap i dem er det ikke når du sammenligner med andre reptiler og herptiler, og skilpadder har nebb og biter hardere enn de fleste andre herptiler.
En skjeggagam ville vært perfekte lekekameraten, men dette kan påsan se langt etter.
Nei lille venn, det er så mange som er redde for disse dyra, som heller vil nekte deg gleden og ansvarsfølelsen kjæledyr gir barna. Og jeg skammer meg over at egoismen og ignorantheten er så sterk at det skal påvirke barna mine.

Anonym sa...

Først vil jeg si, at slike useriøse kommentarer, som Rolf over her kommer med, ofte gjenspeiler de som ønsker å ha kjæledyr. De er veldig ukritisk til egen evne og argumenterer stort sett ved å påpeke at "alle andre dyr er jo lov".Hvovidt et reptil finnes i vår fauna eller ikke, er for meg totalt likegyldig. Dette handler om å ta vare på dyr i fangenskap. Noe de fleste, som har kjæledyr tar for lett på
Jeg håper og tror samfunnet vil innskjerpe andre former for kjæledyrhold, lenge før de legaliserer reptiler med fler. Skal gi Rolf og andre rett i, at dårlige eiere av hunder og andre dyr, oftere er et problem, enn eiere av reptiler og deres dyr. Men det er snarere et argument for å nekte folk uten en utdannelse på dyr, å ha hund, enn at det rettferdiggjør reptiler som kjæledyr.
Jeg tenker ikke mest på rettferdigheten overfor eiere av kjæledyr, men har selv sett eiere av både hunder, katter og reptiler, som aldri skulle hatt ansvaret for annet enn seg selv. Det er stor uvitenhet om hva som kreves for å ha dyr og ansvarsløsheten når dette oppdages, er stor. Tenk mer på dyrene og jobb for sertifikat for allt dyrehold. Da skal jeg være positiv til reptiler også.

Anonym sa...

Og stigmatisere en hel gruppe av dyr som 'reptiler' for så og forby det er er helt dumt.
Dette viser bare hvor lav IQ man har i dagens
politiske Norge,,, så i min bok er landsbruksministeren en 'bondeknøl' hilsen det som er helt 'konge'.

Anonym sa...

KJØP BILLETT TIL AFRIKA, OG KOM ALLDRI MER TILBAKE, VI VIL IKKE HA SLANGER HER!!!!!!!!!!!

Anonym sa...

La oss holde oss uegoistisk i den saken, la dyrene lever i fred i sitt eget miljø uten å havne i prestijse hjem. I stedet for å få venner og familie, begynte folk å erstatte alt dette med elefanter, slang og eksotiske dyr.
Alt dette viser fram-hvor egoistiske er vi!!!!!!!

Anonym sa...

Det jeg mener er bekymringsverdig er at vi ikke har riktig klima og god nok tilpasning til disse dyrene. Reptiler krever ofte et annet klima enn det vi kan tilby i Norge (varmt og fuktig). Det kan igjen føre til at de blir syke og skadede, som jeg igjen mener absolutt er en form for dyremishandling.

Anonym sa...

Jeg er enig men uenig. I norge har vi allerede et økende problem med folk som får seg kjæledyr og ikke tar seg av dem på riktig vis, se på hunder og katter f.eksempel som er blitt et brukog kast prosjekt; når de ikke er søte nok lenger (altså fylt et år) er man lei og prøver enten å få gitt vekk dyret eller setter det på gaten. Vi har og disse menneskene som kjøper seg dyr uten å ha råd til å ta vetrinærutgifter eller kunnskap for å kunne ta seg av dyret på riktig måte. Jeg er stygt redd for at folk som ikke burde hatt dyr i det hele tatt får seg dyr. Om det er reptiler, katter hunder eller hester er likegyldig, jeg syns systemet på husdyrhold i norge generelt er for dårlig. Alle katter og hunder burde være chippet og med pass på lik linje med hest og folk burde kunne stilles strengere til ansvar for sitt dyrehold. Det å ha et dyr reptil eller fik er ikke en menneskerett det er et privilegium som burde verdsettes!

Anonym sa...

Det som er for meg uforståelig, er at denne loven som ikke gagner noen eller noe, likevel skal stå som den er pga enkeltpersoners mening.

Lover som denne skal ha en hensikt, et forbud tres i kraft fordi man ønsker å endre dagens tilstand. Hva har vi egentlig oppnådd med dette forbudet, som gjør at den forsatt skal stå? Jeg regner med at med over 100.000 dyr i denne gruppen forbudet handler om, er grunn nok aleine til å oppheve forbudet, siden dyrene i seg selv ikke gir eller har gitt noen grunn til å holde på forbudet. Dette er vel også det mattilsynet har forstått.

Dyrene i denne gruppen er verken farligere eller vanskeligere å holde enn de andre dyrene vi allerede har, og de har også en rekke fordeler. Bla at de er allergivennlige, som gjør at en stor del av samfunnet som ikke kan ha pelsdyr, likevel kan ha dyr om de ønsker.

En endring av forbudet har heller ingen negativ effekt på folk flest som ikke liker disse dyrene, fordi slanger og øgler ikke ferdes ute på lik linje med de fleste andre dyr vi har. Ikke kan de overleve lenge ute i det norske klimaet heller. Folk flest som ikke ønsker, trenger rett og slett ikke å ta stilling til dette forbudet i det hele tatt, ei heller dyrene det er snakk om. Det eneste forbudet gjør, er å nekte enkeltpersoner å huse dyr som de selv ønsker, og kan ha. Noen velger likevel å ha en slange, men må leve i konstant frykt for at noen skal oppdage dyrene og anmelde, eller så tørr man ikke å gå til veterinær.

Det er rett og slett pinlig å ha Vedum som landbruksminister.

Jarle sa...

Har selv hatt et og samme reptil i 13 år nå.
Å komme her å si at det ikke passer inn i norsk fauna er idiotist. Med riktig instilling og interesse er det enkelt.
Og til dere som er redde for disse dyrene... jeg vil tro at den eneste ubehagelige erfaringen dere vil få med et reptil er om dere møter på en orm i skogen, da kan dere hyle å løpe avsted. Jeg vil stoppe opp og beundre.

Anonym sa...

Savner at du sier litt om hvorfor du vil ha disse dyrene som kjæledyr.
Må innrømme at min første mistanke er at det er fordi du vil være kul....

Carita sa...

Er det naturlig for disse dyrene å ende opp som "kjæledyr" for mennesker? Og tror du disse dyrene ønsker det selv? Dyr skal ikke straffes med unaturlig fangenskap bare fordi noen mennesker har allergi og eller synes reptiler er spennende og eksotiske. Det er en klar likhet mellom de mennesker som "må ha" dyr i sirkus og de som "må ha" reptiler som kjæledyr. Synes enkelte bør skjerpe seg og innse at dyr ikke er fine leketøy og dyr er heller ikke skapt for å underholde for mennesker!

Anonym sa...

har hatt min kornsnok i 4 år nå.
kjenner mange som har vert skeptisk og litt redd fram til dem møter henne.
jeg ser ikke probleme med å ha reptiler i norge og kommer til å fortsette å ha henne her i norge så lenge hun lever lovlig eller ulovlig.
Heldigvis så er ikke vetrinærene i rogaland tystere, men synes derimot det er interesangt når jeg kom innom for å få henne sjekket.
dumme uvitne mennesker, vær så snill og møt en reptil før dere hater den, lærte vi ikke på skolen å ikke være fordomsfulle?

Anonym sa...

Carita: Spør du en hund eller en katt om de ønsker å bli kjæledyr?
Hvor snever er det mulig å bli?
Vet du noe om reptiler i det hele tatt? Reptileiere kjøper inn alt utstyr (terrarie, fundament, kunstige fjell, trær, varmepære for plass der reptilet kan varme seg, uv-pærer etc etc. Langt mer enn folk som kjøper f.eks en katt gjør.
Reptiler flest er ikke stengt inne i et bur, men de trives best der i sitt "eget hjem med egnet miljø".
Har du lest rapporten fra Mattilsynet?
Lært noe om reptiler?
Eller er det din egen personlige, uvitende mening du flåser ut her?

Jarle sa...

Jeg kan godt si noe om hvorfor jeg vil ha et reptil som kjæledyr, og kan med det samme avvise at det er for å være kul. For det første er det fasinasjonen for dyret som tiltaler meg, og så at jeg har kunnskap og interesse nok til å vite at dyret har det godt og at det har alt det trenger.
Barna mine syns at "Phillip" er kjempekul.
Og 13 års erfaring med dyret har gitt meg ikke bare en visshet men en overbevisning om at alle argumentene myndighetene har mot hold av reptiler rett og slett er fjollete. Det er en god følelse, og gjør at jeg ikke har NOEN som helst dårlig samvittighet for å ha hatt "ulovlig" dyrehold i 13 år. Det har alltid vært og vil alltid være argumenter for og mot ikke bare reptiler, men fugl i bur, ku på bås, fisk i akvarium, mink på farm og fluer i stua. Vi reptilelskere (og oss er det mange av) vil alltid ha våre dyr uansett lov eller ikke, men en legalisering ville gitt myndighetene en oversikt over hvilke dyr som egentlig finnes, så hvorfor landbruksministeren heller vil fortsette å holde en teit lov ved like skjønner ikke jeg.

Carita sa...

Kjære Anonym.

Siden jeg ikke kan snakke med dyr på deres eget språk, blir det noe vanskelig. Mitt poeng er, jeg har en meget sterk tvil på at disse dyrene fra naturen sin side, var ment til å ende opp som "kjæledyr" hos mennesker, iallefall ikke i et land som Norge! Hunder og katter tåler det norske klima generelt litt bedre enn div eksotiske reptiler fra andre land, eller er du kanskje uenig i det og? Jeg er faktisk 100% imot oppdrett av dyr, uansett rase. Men jeg trenger ikke å være en utdannet ekspert for å se at det er faktisk galt å ta en dyr, i dette tilfelle et reptil fra et varmt klima til et helt klima. Dyrene får ikke den samme frihet og naturlige levestandard selv hvor mye penger en evt eier bruker på fint utstyr. Jeg synes det er galt å ta et dyr som det var en passende pynteting, bare fordi man er fasinert og beundrer den type dyr.

Jeg har fundert på noe, hva er det med disse mennesker når de beundrer noe/noen, så "må" enkelte mennesker ha det i sin eie enten i levende form som "kjæledyr" eller i død form, f.eks et dødt dyr eller deler av et dødt dyr hengende på veggen.

Du mener at jeg skriver tull? Dette tolker jeg bare slik, at du skrev det bare fordi jeg er imot det å ha reptiler som "kjæledyr", er ikke det litt barnslig? Eller hvem vet, kanskje du knapt er kjønnsmoden, jeg vet ikke :)


Uansett er vell like givende å ha en debatt med dere som det er å ha en debatt med de som "må ha" dyr i sirkus til de som "må" smugle sjeldne/eksotiske dyrearter for å tjene penger, nei vent, vise sin store "kjærlighet" til disse fantastiske dyrene.

At det er "fjollete" kommer ann på, det har vist seg tidligere at slanger har drept sine eiere, eller fangevoktere er vell det passende ordet? Hm, men man får som fortjent kan man vell si?

Du har selvfølgelig ikke dårlig samvittighet, det skjønner jeg. Men hva vil du føle om dyret blir skadet/syk og dør eller blir avlivet siden dyret er ulovelig? Klarer du å presse fram en liten tåre da, før du evt skaffer deg et nytt fasinerende "kosedyr"?

Jeg synes at de mennesker som holder på slikt, og de vet godt at dyr(ene) kan bli avlivet, er kyniske og egoistiske. Dere tenker ikke så mye på dyrene da? Og jada, jeg har møtt slike dyreeiere, de som har ulovelige dyrearter, men som gambler med livet til dyret.

Eller kanskje det er det som er sanne spenning med det hele?

Jeg er heller ikke særlig positiv til at levende dyr blir solgt i slike "dyrebutikker" som de var døde ting, men akk, takket være folk som dere, så blir det godkjent som lovelig handel og da er det fritt fram. Veldig synd for de dyrene det gjelder.

Og for dere som sliter med å forstå meg nå, jeg er totalt imot slanger og andre reptiler i plastkasser, fugler i bur, fisk i glassboller og mink på farm. At kua står på bås er ikke min feil, hun står der fordi nordmenn vil spise kua, og grisen, og geita, og ungene deres, samt drikke og spise matprodukter laget av morsmelken deres. Den flua som forvirrer seg inn i huset ender som regel enten opp i frøken edderkopp's nett eller ut via vinduet.

Jeg skjønner godt hvorfor man blir forelsket og fasinert av disse vakre skapningene, men det jeg *ikke* skjønner er at dere tar denne risikoen med at dyret kan bli drept.. Det er bare utrolig trist og deprimerende!

Anonym sa...

Carita: Hvem pokker er du til å dømme andre og ut ifra synsing.
Du sier selv at du ikke vet noe om reptiler. Da anbefaler jeg at du leser litt om dem, setter deg inn i saken hvorfor Matilsynet ønsker legalisering og hva de har utredet.
Tror du virkelig reptileiere har dem for status?
Tror du det er vanskelig å bli glad i ei øgle, passe på den, gi den omsorg på lik linje med andre dyr?
Hvem snakker om norsk fauna?
Hunder og katter tåler norsk natur og ergo kan de være ute.
Ingen slipper vel ut reptilene sine? Samme eiere av papegøyer, marsvin etc!
Det er heller så og si ingen som smugler inn reptiler fra deres naturlige miljø. Alle reptiler i f.eks. Norge er avlet opp i Norge eller Sverige. samme som katter, hunder, papegøyer etc i Norge.

Angående utstoppede dyr er jeg helt enig med deg! Har ingen glede av døde dyr eller dyr som lider.
Er det noe jeg hater er det mennesker som piner eller ikke tar godt vare på sine dyr. Alle dyr har forskjellige krav og desverre finnes det idioter som kjøper et dyr for status. Det være seg reptil eller en hund.
Noen reptileiere er desverre på lik linje med andre dyreeiere være uegnet til å i det hele tatt ha kjæledyr.

Når du snakker om hvem som er barnslig og ikke kjønnsmoden lar jeg den saken ligge. Vi skal alle få lov til å ha ulikt syn på saker, men jeg vet faktisk hva jeg snakker om og vet hvordan f.eks. en skjeggagam er, hans behov. Hvordan han søker nærkontakt når han vil sove. Hvordan han reagerer når jeg snakker til ham og tar vare på ham.

Du synes debatt med reptileiere er underholdende og givende? For mitt og andre reptilelskere handler det om dyrs helse og velvære.
De veterinærene jeg har snakket med forstår ikke forbudet. Det er flere reptileiere som ikke tør å ta med sitt kjæledyr til veterinær i frykt for å bli tatt fra dem noe av det kjæreste de har.
Kan love deg at jeg aldri frivillig hadde gitt fra meg mitt "familiemedlem" for å la ham bli avlivet. Et friskt dyr som trives og har det godt. Som er 100% frisk etter veterinærundersøkelse for et par uke siden.
Skal være frabedt at folk som synser kommer med bombastiske utspill og i tillegg kaller meg lite voksen.

Slanger som Mattilsynet har ønsket tillatt klarer ikke å drepe hverken et menneske eller dyr. Er ingen som ønsker (eller har) Cobraslanger eller Anakondaer som kjæledyr. Men du vet kanskje noe som vi andre ikke vet?

Ja, hvis mitt dyr dør en naturlig død, blir syk eller dør av sykdom vil jeg gråte. Hva f... vet du om meg og andre dyreeiere (i denne saken reptileiere). Jeg har heldigvis fått kontakt med flere veterinærer som jeg trygt kan reise til i tilfelle sykdom samt at jeg gir ham årlig helseundersøkelse. Synes synd på de som bor steder der de ikke er i samme situasjon som meg.

Anonym sa...

Fortsettelse fra over.
Carita:

Ha ulovlige dyrearter vil desverre alltid forekommer. Både reptiler som Mattilsynet ikke hadde på listen og dyrearter i andre sjangre.

Solgt som døde ting? Reptiler kjøpes hos private. Hunder, papaegøyer, katter etc kjøpes via dyrebutikk eller private.
Er det noen forskjell om det selges reptil eller annet dyreslag, bare de kommer til et godt hjem?

For mitt vedkommende er også jeg imot fugler i trange bur, kuer som ikke får gå fritt ute og beite etc. Elsker alle dyr og hater alle som gjør dem vondt. Spesielt pelsdyrnæringen gjør meg veldig forbannet og trist.

Mitt dyr er i et veldig stort terrarie der han kan klatre, hvile, gjemme seg i grotte, ha varm plass, kaldere plass etc ... altså mange plasser å gå rundt. Samtidig som han ofte er ute og tar noen spaserturer i stua og gangen.
Om sommeren tar jeg ham med ut på verandaen hvis det er sol får å gi ham ekstra med uv fra sola.

Ja, som du skriver avslutningsvis blir mange friske dyr drept fordi fordommer gjør at de blir tatt fra eiere og avlivet samt det jeg skrev tidligere vedrørende de som ikke tør eller kan gå til veterinær.

Du skriver så mye vrøvl at jeg tror ikke det nytter å prøve engang å diskutere med noen som deg eller å prøve å få deg engang til å forstå. Men når du skriver ut fra egen mening uten å vite noe om dyrene, dyreeierne eller hva faglige innstanser har jobbet med den siste tiden er det selvfølgelig fånyttes. "Det er kun reptiler som lider og reptileiere som har dyr får å være tøffe vet du!"

Carita sa...

Jeg vil gjerne gi deg et lengre svar, men har desverre ikke mulighet til det nå.

Men takk for et mer utdypende svar :)

Jeg legger heller ved noe lesestoff, dette er bare noen få eksempler som jeg legger til grunn for min mening.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/Skilpadde-funnet-i-Mosvatnet-2943506.html#.UV3YT8qP-ZR

http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/stavanger/Fant-skilpadde-under-skoyteisen-pa-Vannassen-3107800.html#.UV3YoMqP-ZQ

Anonym sa...

Carita ..... kan gi deg masse linker om dyreplageri og dyr på rømmen etc jeg også. Noen er grelle historier, noen er "solskinnshitsorier".
Hvis dette er ditt grunnlag så får du ha dine holdninger og meninger så får vi som har studert, lest og satt oss inn i saken der Mattilsynet, andre faglige innstanser samt de fleste veterinærer har sagt sin mening ha vår holdning.
Synes bare det er veldig synd at du har de holdningene du skrev i ditt forrige innlegg der reptileiere beskrives som kyniske statusjegere uten følelser for dyrene sine.
Har også lyst til å skrive, for det er enormt mye jeg kunne fortalt og "arrestert deg på", men jeg er normalt ikke en blogger og gidder ikke bruke for mye tid her på hverken å skrive eller gi deg svar på tiltale med andre linker enn de du kom med.

Anonym sa...

Synd at intoleranse, fordommer og uvitenhet driver endel mennesker med sitt sneversynte syn på hva som er rett og hva som er galt, uten i det hele tatt å prøve å ha en liten snev av kunnskap!

Steinar Sneås Skauge sa...

At ein kan stille spørsmål med eit grunnprinsipp i heile diskusjonen, slik Carita gjer, nemleg om det i det faktisk er etisk forsvarleg med dyrehald, er eg med på. Kan vi menneske ta oss til rette ovanfor andre artar og halde dei som husdyr? Eg, og dei fleste andre, meiner at svaret på dette spørsmålet er ja, men eg ser at det er mogeleg å lande på nei. Landar ein på nei er det eit legitimt og greit standpunkt, men det er underleg om det i såfall kun skal gjelde for ei dyregruppe, som til dømes hereptil. Det same gjeld med tanke på dyreeigarar som ikkje ta vare på dyra sine. Det er sjølvsagt eit alvorleg problem, men på kva måte løyser ein dette gjennom å forby ei gruppe dyr og late dei andre vere lov?

Dette er eit dyregruppe som på mange måtar passar godt til eit liv i våre heimar, då det er mogeleg å skape kunstige habitat for dei der dei får oppfylt dei naturlege behova sine i stor grad. Dette er vanskelegare for andre dyr. At ei tropisk øgle skal få problem i Norge på grunn av klimaet vårt er som å seie at ein akvariefisk skal få problem på grunn av at ein tar dei ut av vatnet. Ein lagar eit kunstig habitat der øgla får den temperaturen og luftfuktigheita den treng, på same måte som ein fyller eit akvarium med vatn til fisken. Øgla er ikkje ute i nabolaget og går tur i 20 minusgrader, like lite som fisken leikar i hagen.

Motivasjonen for å ha eit av desse dyra i heimen vil variere frå person til person, og den er like lite viktig som for folk som ynskjer å ha ein hund eller ein undulat. Men for nokon kan motivasjonen for å ha eit slikt dyr vere at ein ikkje kan ha andre dyr, slik ei mor lenger oppe i kommentarfeltet skildrar. Det er underleg at vi, utan nokon gode grunnar, tar frå allergikarar mogelegheita til å ha selskapsdyr, noko dei fleste andre tar som ei sjølvfølge.

Legg inn en kommentar