tirsdag 5. oktober 2010

Korleis jage 20 rasistar frå ei kyrkje

Expressen har vore hyggelege nok til å publisere heile preika Eva Brunne hadde i dag. Ei preike som klarte å jage Sverigedemokraterna på flukt. Og det er jo klart at det må vere hardt for dei å få presentert ein menneskesyn som i denne preika... Preika er ikkje banebrytande på nokon som helst måte, men Sverigedemokraterna har i alle fall klart både å vise kva menneskesyn dei står for og å demonstrere at dei er like flinke til å ta på seg martyrrolla som det populistiske rasistar brukar å vere.

 
Biskop Eva Brunnes predikan vid Riksmötets öppnande den 5 oktober 2010
(Texter: Salomos Vishet 7:15-22, 1 Thessalonikibrevet 5:16-24, Lukas 19:37-40)
  
Grattis till uppdraget.
Grattis till er som är valda medförtroende. Nästan 85 procent eller lite mer än 6 miljoner människor tror att just ni har bäst förutsättningar att forma ett gott nu och en god framtid för oss alla. Det är stort att bäras av ett sådant förtroende. Och uppdraget har ni tillsammans. Inte var och en. Väl valda så ingår ni i ett sammanhang där era gemensamma ansträngningar väger tyngre än vars och ens egen vilja. För det är väl just sådemokrati fungerar? Då handlar det om att lyfta blicken från det egna till det gemensamma. Blicka utöver Bastuträsk, Tomelilla, Göteborg, Grästorp, Husum och Visby. Politik som i en översättning betyder det gemensamma livet i staden. Så handlar det om att lyfta blicken ytterligare en bit, för vi lever inte i vårt eget enbart. Vårt uppdrag och vårt ansvar är större än de gränser som nationen sätter. Det finns en värld som behöver oss – vår solidaritet, våra pengar och inte minst våra ögon och våra röster.

Det är
mycket som krävs av er, men tappa inte modet. Vi står bakom er, vi som har gett er mandat att föra vår talan. För det är väl så demokrati fungerar?

Vi har lyssnat på bibeltexter. Nu var det inte den svenska riksdagen som Paulus skrev till utan en grupp människor i stadenThessaloniki. Till dem sa han: Vi vädjar till er att sätta värde på dem som har det tyngsta arbetet bland er, de som står i spetsen. Visa dem den största kärlek och uppskattning. Och så fortsätter han med rådet: Släck inte anden, pröva allt, ta vara på det som är bra. Det är ord också till oss alla som har röstat och till er alla som valts medförtroende.

Salomo i sin vishet skrev inte heller till den svenska riksdagen, men ändå kan det bli ord till er: Gud är vägvisaren tillvisheten. Gud leder de visa rätt. Av honom beror både vi själva och våra ord, all tankeförmåga och all yrkesskicklighet. Visheten – hon som med sin konst har format allt. Ord av nåd mer än av krav. Allt hänger inte på mig själv eller på mitt parti.

När Jesus
närmade sig Jerusalem och lärjungarna ljudligt lät sin glädje höras, bad en grupp fariséer att Jesus skulle huta åt sina lärjungar. Se till att de höll tyst. Man undrar varför de inte kunde tala med lärjungarna direkt. De var ju ändå vuxna människor. Och svaret de får är: Om de tiger kommer stenarna att ropa.

Vad var det
som de hade varit med om på vägen. Jo, bland annat atten blind man botades och kunde leva sitt liv helt och fullt. Och så mötet med den föraktade tullindrivaren Sackaios. Han som klättrade upp i trädet för att kunna se, men kanske också för att gömma sig. Till den blinde mannen sa Jesus: Vad vill du att jag ska göra för dig? Till Sackaios sa han: Kom ner från trädet, jag vill gästa ditt hem. Möten i ögonhöjd, med ögonkontakt, i samtal, som betydde livslång förändringför både den blinde och Sackaios. Det var detta lärjungarna hade varit med om. Den stora förändringen för två människor. Det var därför de inte kunde hålla tyst med sin glädje. Och om de ändå hade tystats, hade stenarna ropat om det viktiga i den stora förändringen. Förändringensom bokstavligen blev livsavgörande.

Det är de livsavgörande f
örändringarna för människor som är en stor del av ert uppdrag. Och i det aldrig komma så långt ifrån oss som ger er mandat att ni upphör att möta i ögonhöjd, att ni aldrig upphör att ropa ner någon från trädet och säga: Jag vill tala med dig. Höra någons rop och säga: Vad vill du att jag ska göra för dig?
Vi som tror på människors värdighet och lika värde, oavsett vilket land vi är födda i, oavsett vilket kön eller vilken ålder vi har, oavsett hur vår sexuella orientering tar sig uttryck, vi tror och hoppas att ni harden fortsatta förmågan att säga: Jag vill tala med dig, och den fortsatta längtan att ställa frågan: Vad vill du att jag ska göra fördig? Och känna den stora glädjen i de förändringar som detta kan göra.
I går kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky motdet som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har viett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen förmänniskovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.
Vi har mycket att göra. List, mod, värme krävs. Känn glädjen iuppdraget. Känn tyngden i uppdraget. Känn mandatet från oss. Prövaallt, ta vara på det som är bra. Gör inte skillnad på människor. Kännnåden att vila hos den Gud som har skapat oss.


Hurra for Eva Brunne!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Du har tydeligvis ikke fått med deg noe av hovedpoenget her, nemlig at Brunner i talen tok utgangspunkt i en politisk demonstrasjon mot Sverigedemokraterna. Parolene gikk bl.a. på at SD er rasistisk. Brunner er aktiv sosialdemokrat, og var med på demonstrasjonen sjøl.

Brunner holdt i praksis en politisk tale der hun også insinuerte at SD er rasistisk, samtidig som det sitter folkevalgte SD-representanter og hører på. Det skulle bare mangle at de ikke gikk ut.

Les avisreportasjene litt nøyere neste gang, men vær obs på at det kan kreve tankerekker og analyser som går lenger enn til å bare observere at noen går ut når presten snakker om likeverd. Å få dette til å handle om at SD ikke er for likeverd blir for dumt.

Anonym sa...

Synes Sverigedemokratene gjorde det eneste riktige i den sammenheng.

Det er i Sverige som i Norge blitt slik at venstresiden bruker kirken som talerstol for sine synspunkter samtidig som de i stadig mindre grad faktisk snakker om hva som står i bibelen.

Hvis en biskop snakker om det som står i bibelen, så er det teologi. Hvis det ikke står i bibelen, så er det personlige meninger.

Eva sa "I går kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky motdet som gör skillnad på människor."

Det var en referanse til demonstrasjonene mot Sverigedemokratene.

Eva Brunne valgte sannsynligvis sine ord nettopp for å fronte Sverigdemokratene med sin autoritet som biskop, ikke fordi hun tilfeldigvis fikk lyst til å snakke om rasisme. En i Sverige sikker populær oppvisning i politisk korrekthet. Da synes jeg det er riktig at Sverigedemokratene setter foten ned for hva de vil finne seg i av trakassering.

Forøvrig bør Sverige endre valgprosedyren sin. Det er et demokratisk problem at “valghjelpere” ser hvilke stemmesedler du tar og “hjelper” deg om de “tror” du tar "feile" stemmesedler.

Jeg tror ikke Sverigedemokratene er hverken rasister eller nazister. I Sverige bruker en nazist og rasist om alle som ikke er for det som i praksis er fri innvandring.

Steinar Sneås Skauge sa...

At ein ikkje trur Sverigedemokraterna er rasistiske viser at ein lukker augo for kva dei faktisk seier og for historia dei dreg med seg. For å kome med nokre døme:
* Jimmie Åkesson seier i 2006 at muslimar ikkje skal ha same rettar som andre i Sverige, då dei ikkje skal få lov til å bygge moskear. Å Gje folk ulike rettar basert på religion er klart rasistisk.
*Den samme Åkesson skriv i 2009 ein kronikk der han demoniserer muslimar og gjer sitt beste for å mane til strid, samstundes som han lovar å gjere alt han kan for å kjempe mot dei. Å stigmatisere ei gruppe på denne måten viser haldningar til andre folkegrupper som er klart rasistiske. Bytter ein ut muslimar med jødar i artikkelen hans, vil dei fleste reagere.
*Svensk P1 avslører grov rasisme på SDs møter i 2009.
*SDs valfilm frå i år der dei framstiller muslimar som grådige og ein trussel mot svenske pensjonistar.
*a og b - To filmar på YouTube som viser SDs nære fortid.

Brunne viste til demonstrasjonen, ja. Det er heilt på sin plass, då gode preiker aktualiserer tekstane opp mot det som skjer i samfunnet ein lever i. Og det er også heilt på sin plass både at demonstrasjonen åtvarar mot rasisme og at Brunne gjer det same i kyrkja. At SD kjenner seg treft i kyrkja, kan tyde på at dei har litt sjølvinnsikt og veit kva dei står for, for det dei står for er rein rasisme i sminka utgåve.

Kyrkja er alltid kalla til å kjempe for alle menneske sitt likeverd, og mot alle krefter som jobbar mot dette. Det SD står for er akkurat det kyrkja er kalla til å kjempe mot.

Den siste anonyme meiner ein snakkar for lite om kva det står i Bibelen i kyrkja. Då burde denne anonyme kyrkjekritikaren lese Brunne si preike ein gong til. Personen vil nok verte gledeleg overraska, for å snakke om alle menneske sitt likeverd har svært mykje med det som står i Bibelen å gjere, så Brunne oppfyller ynskjet med god margin.

Anonym sa...

document.no har en meget god kommentar til denne saken.

http://www.document.no/2010/10/med_gud_mot_sd.html

"Ved direkte å nevne demonstrasjon i Stockholm mandag, greide biskop Brunne å koble inn et forsvar for venstresiden, som har benyttet grove og brutale metoder mot Sverigedemokratene: antidemokratiske metoder. Et normalt menneske ville vist varsomhet med å trekke venstreaktivisme inn i en preken, og det attpåttil til Riksdagsrepresentantene. Biskopen sa med kongefamilien til stede at de 20 SD-representantene ikke var verdig demokratiet, for de benekter menneskers likeverd."

Steinar Sneås Skauge sa...

document.no har tydlegvis ikkje lest Evangeliet, sidan dei framstiller den klassiske læra om menneske sitt likeverd som Brunne her fremja som "det politisk korrekte evangeliet".

Brunne har heilt rett. SD sine haldningar er ikkje kompatible med kristendom. Det er to storleikar som ikkje kan sameinast, uansett kor mykje dei likar å ha ein gamalt stenkross i bileteserien som rullar øvst på nettsidene deira.

document.no spør: "Har biskop Brunne tenkt på sitt ansvar for kirken? På noe som heter omdømme?" - Brunne sitt ansvar for kyrkja er å stå opp for kyrkja si lære, og det gjer ho på ein glitrande måte her. Hadde ho ikkje forsvart menneskeverdet slik ho gjorde i talen sin, ja då kunne ho ha vore bekymra for ryktet. No har stått opp for evangeliet og kyrkja på ein framifrå måte.

Verken dei tre anonyme kommentatoran her eller document.no viser nokon kjennskap til kva evangelia faktisk lærer oss om menneskeverdet. Eg berre vonar at dette ikkje er dei same menneska som meiner at Norge (evt. Sverige) må beskyttast mot islam fordi Norge er eit kristent land med kristen kulturarv osb...

Anonym sa...

I hvilket evangelium står det at det er en gudegitt menneskerett å immigrere til Sverige? I hvilket står det at andre religioner enn kristendommen skal tas imot med åpne armer? Skal likeverd plutselig være synonymt med fri innvandring?

Det er ikke rasistisk å kritisere islam eller ville stoppe moskebygging. Islam er en religion og en ideologi, ikke en rase. Det du kommer med her, er newspeak. Det må være lov å kritisere islam så mye en vil uten å bli kalt rasist, på samme måte som det må være lov å kritisere kristendom, kommunisme og nazisme så mye en vil uten å bli beskyldt for rasisme eller stigmatisering. Det er svært gode grunner til å behandle religionen islam annerledes enn religionen buddhisme, på samme måte som det er svært gode grunner til å behandle den politiske retningen nazisme annerledes enn den politiske retningen sentrumliberalisme.

Religionsfrihet innebærer frihet til å tro, ikke til å utøve den fritt i det offentlige rom. Det er ikke noen menneskerett å bygge prangende moskeer. Derimot er det fornuftig å begrense moskebygging, særlig når vi vet at moskeer har en svært lei tendens til å bli samlingssteder for islamister og et hinder for integrasjon.

Rasister finner du garantert i alle skandinaviske partier, fra Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og Høyre til Sverigedemokraterna og Dansk Folkeparti. Du må dømme et parti utfra programmet og hva de folkevalgte går inn for.

Du virker også helt blind for den politiske volden og andre antidemokratiske tendenser som kveler den politiske debatten i Sverige generelt og rammer SD spesielt. Dette, sammen med skyhøy innvandring, ghettofisiering, islamisk fundamentalisme og motvilje mot integrering og vestlige verdier, er langt større og viktigere problemer for Sverige enn at noen rørete sverigedemokrater slenger dumme vitser. Det er synd, nei, ille, at du ikke ser det.

Anonym sa...

All støtte til SD, som foruten å ha hele det politiske etablissiment mot seg, nå også får kirken mot seg.
Det er ikke helt ulikt det som kunne skjedd i Norge, da mitt inntrykk er at den norske kirke gradvis heller mot å støtte islam og innvandring en å stå opp for den kristendommen folket ønsker...den kristendommen landet vårt er bygd og tuftet på. Det er hovedårsaken til at de fleste KrFere nå stemmer andre partier, i hovedsak FrP.

Tilbake til SD..de som nå går hardest ut mot SD er nettopp de som har sørget for at de har fått 5,7% av stemmene..men antakelig har utrolig stor støtte i det svenske folket når det gjelder innvandringsspørsmålet. De som har lest kommentarfeltene i expressen og andre svenske foraer har sett dette. Hadde ikke nåværende og forhendværende regjeringer vært så dumsnille i innvandringspolitikken ville det ikke oppstått noe SD..er dette vanskelig å forstå??

Anonym sa...

Og overskriften din er jo også helt feil..de ble slettes ikke jaget ut, men gikk i protest.
Er det noen som har vært utsatt for hets og rasisme er det vel nettopp SD..litt artig at de som ikke vil slippe til SD for deres meninger bruker akkurat de samme virkemidler som de anklager SD for..dobbeltmoralen lenge leve..
Det er forresten lenge siden jeg så den norske og svenske kirke gjorde knefall for Islam..

Steinar Sneås Skauge sa...

Den anonyme horde har brukt natta til å skrive innlegg her, men eg har sletta mange av dei, då denne bloggen ikkje skal vere ein talarstol for dei som vil framstille islam som den store faren for Europa. Slike innlegg vil også framover verte sletta. Dette er heller ikkje ein debatt om islam, men om SD.

§135a i straffelova, oftast kalla rasismeparagrafen seier:
Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Likt med en offentlig fremsatt ytring, jf. § 7 nr. 2, regnes en ytring når den er satt frem slik at den er egnet til å nå et større antall personer. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
b) religion eller livssyn, eller
c) homofile legning, leveform eller orientering[1]

Å seie at slike ytringar som det SD kjem med er "newspeak" er derfor tull. Det er ikkje noko nytt med det, men ein definisjon på rasisme som ein finn i straffelova.

SD er eit rasistisk parti. Dei har ikkje fått kyrkja mot seg no. Kyrkja har alltid vore mot desse haldningane, og vil alltid vere mot dei. Det er i vår natur.

Dei anonyme talarar ovanfor verkar ikkje å sjå skilnaden på legitim religionskritikk og det å stigmatisere ei heil folkegruppe som eit trugsmål mot samfunnet. Legitim religionskritikk er heilt greit, stigmatisering av folkegrupper er det ikkje. Det er det SD driv med, og om dei ikkje tåler når folk påpeiker dette bør dei heller ikkje fronte slike meiningar i det offentlege rom. Alle ansvarlege menneske har som samfunnsansvar å ta til ordet mot slike haldningar som SD frontar. Det er verken hets eller forfølgjing, og langt frå rasisme, slik siste anonyme talar hevdar. Det er forsvar av menneskeverdet.

Eg merkar meg, heilt utan å verte overraska, at ingen av dei som vil forsvare SD vel å stå fram med eit namn eller så mykje som eit kallenamn. Dette er eit mønster ein ser gong på gong. Dei som hevdar rasistiske meiningar eller forsvarar dei som gjer det, står ikkje fram med kven dei er. I så måte er SD eit førebilete. Dei er i det minste ærlege nok til å stille seg bak det dei hevdar med namnet sitt.

[1]http://www.lovdata.no/all/tl-19020522-010-017.html#135a

Anonym sa...

Skauge - det er DU som viser menneskeforakt her. Du skjønner overhode ikke hvorfor SD gikk i protest.
Det hjelper heller ikke å vise til din overtro som en ellel fanatisk formel på det "korrekte".

Skjerp deg din hater!

Steinar Sneås Skauge sa...

Sjølvsagt skjøner eg kvifor dei gjekk. Dei likar ikkje å få påpeika det grunnleggjande skiljet det er mellom det menneskesynet SD står for og det kristne menneskesynet.

Eg antek at det du omtalar som min "overtro" er den kristne trua, som er den same kristne trua som Brunne preiker. Då er det svært relevant å peike på at ho har heilt rett. Kristen tru og eit menneskesyn som det SD har kan ikkje kombinerast.

Å kalle det å snakke om respekt for alle menneske for "hat" er absolutt "newspeak", slik det vart hevda at andre ting er det lenger oppe.

Knut Andersen sa...

Sitter i Alversund og vet det mest... Snakk med noen som bor i Groruddalen i Oslo! Se SSB demografiske fremskrivninger for Oslo!

Om 20 år når konfliktnivået har blitt til et helt annet i Oslo, og andre steder i landet, kan du tenke på om du er stolt av det du bidro til.

Hva er rasistisk i SDs partiprogram? Kan du svare på det?

Kristent menneskesyn er fine greier det. Som kristen selv blir det bare svada å høre deg flotte seg med dette. Jeg vet mye om hvordan det står til i KristenNorge, både blant såkalte "radikale" og "konservative".

Steinar Sneås Skauge sa...

Kva som er rasistisk. Tja... Mellom anna at dei vil særbehandle folk frå nordiske land mtp opphaldsløyve (altså gje folk ulike rettar basert på etnisk bakgrunn.) At dei vil at kristne og jødar skal få ha friskular, men ikkje muslimar (alså gje folk ulike rettar basert på religion) og den generelle haldninga at alt som er "svensk" (kva no det måtte vere) er betre og skal ha meir rettar enn alt anna.

Men rasismen i SD kjem i mindre grad fram i partiprogrammet enn i det dei seier og i historia deira, då partiprogrammet er gjennomsminka for å fremstå som mindre rasistisk.

Artig at det "du-bur-der-så-du-kan-ikkje-uttale-deg-om-noko-som-helst"-argumentet dukkar opp att. Det har eg ikkje sett sidan alle dei som meinte romfolket ikkje burde ha rettar var innom bloggen min.

Knut Andersen sa...

"Mellom anna at dei vil særbehandle folk frå nordiske land mtp opphaldsløyve (altså gje folk ulike rettar basert på etnisk bakgrunn.)" Hvorfor kan du ikke tolke det til at den kulturelle bakgrunnen er det som er problematisk og ikke lese:" etnisk"

Kommunalminister Odvar Nordli i 1971: "Nå går for øvrig tendensen i den retning at vi får inn fremmedarbeidere fra strøk i verden som i høyeste grad vanskeliggjør en riktig tilpasning for alle. Så lenge vi får tilførsel av arbeidskraft fra de nordiske land og fra øvrige europeiske stater, byr dette ikke på store problemer sosialt sett. Disse arbeiderne har lettere for å gli inn i det norske samfunnssystem. Grupper som derimot kommer fra f.eks. Pakistan møter her et samfunn som er totalt annerledes enn de er vant til. "

Odvar - en av de siste arbeidere igjen i AP, som skjønnte mer en akademikeradelen i AP etter han.

Ta gjerne en tur med linje 5 T-banen til Groruddalen neste gang du er i Oslo

Anonym sa...

----Kva som er rasistisk. Tja... Mellom anna at dei vil særbehandle folk frå nordiske land mtp opphaldsløyve (altså gje folk ulike rettar basert på etnisk bakgrunn.)

Dette er jo fullt operativt i alle vestlige land i dag, det kalles positiv diskriminering, kvotering og urbefolkningsrettigheter.

Positiv diskriminering og kvotering praktiseres i dag i alle vestlige land på områder der den politiske eliten vil drive sosial ingeniørkunst.

Og etniske samer har en særstilling i feks Finnmark, pga sin historiske tilknytning. Vern av den historiske samiske kulturarven er skrevet inn i alle norske lover.

Dersom man som meg betrakter Sverigedemokratene som en svensk urbefolkningsminoritet i verdenshistoriens største folkevandringstid, så åpner det seg et helt nytt perspektiv.

Et perspektiv der den kristne kirkes biskoper nok en gang står i første rekke når det gjelder å demonisere innfødte og fraplyndre en innfødt befolkning deres historiske hjemland.

PS! Sverigedemokratene (=svenske urbefolkningsaktivister) forlot kirken fordi biskopen hyllet en demonstrasjon arrangert av voldelige venstreekstreme AFA-medlemmer, altså sturmabteilung-aktivister som mange hundretalls ganger har slått ned Sverigedemokrater på åpen gate og i deres private hjem.

Med vennlig hilsen Jarle Berg, norsk-etnisk urbefolkningsaktivist

Steinar Sneås Skauge sa...

Knut Andersen freistar endå ein gong å bruke "du-bur-der-så-du-kan-ikkje-uttale-deg-om-noko-som-helst"-argumentet. Det fungerar ikkje betre andre gong...

Jarle Berg kallar nordmenn og svenskar for urfolk. Korleis han får oss til å falle inn under den vanlege definisjonen på urfolk, som også Norge har ratifisert er ei gåte. Definisjonen seier at urfolk er:
folk i selvstendige stater som er ansett som opprinnelige fordi de nedstammer fra de folk som bebodde landet eller en geografisk region som landet tilhører, på det tidspunkt da erobring eller kolonisering fant sted eller de nåværende statsgrenser ble fastlagt og som, uavhengig av sin rettslige stilling, har beholdt noen eller alle av sine egne sosiale, økonomiske, kulturelle og politiske institusjoner.[1]

Når eit samfunn oppretter nasjonalstatar der dei inkorporerer andre folkeslag som ikkje har bedt om å verte innlemma i nasjonen, skulle det berre mangle om ein ikkje lar dei få tilpassa reglar.

Eg vart skulda for "newspeak" lenger oppe i diskusjonen, noko eg ikkje dreiv med, men dette er "newspeak" av store dimensjonar. Ein kan verte frista til å tru at grunnen til at ein freistar å bruke slike særdeles kreative argument er mangelen på gyldige argument. Ser ein SD som "en svensk urbefolkningsminoritet" har ein til dei grader meldt seg ut av all seriøs diskusjon, og fleire innlegg som hevdar dette vil ikkje verte publiserte då eg ikkje vil bruke tid på å kommentere slikt vrøvl. Det same gjeld innlegg med "du-bur-der-så-du-kan-ikkje-uttale-deg-om-noko-som-helst"-argumentet og hetsinnlegg mot meg.

[1]http://www.regjeringen.no/nb/dep/fad/tema/samepolitikk/midtspalte/ilokonvensjon-nr-169-om-urbefolkninger-o.html?id=451312

Legg inn en kommentar